Jaksot

Uusimmasta vanhimpaan

Mitä pitää tietää laadusta?

Nimensä mukaisesti, tässä jaksossa puhutaan siitä, mitä pitää tietää laadusta, jos aikoo tehdä sillä rahaa? Oletko kiinnostunut tietämään tai vain utelias sen suhteen minkälainen on laadukas johtamisjärjestelmä? Pitääkö pienen yrityksen olla tietoinen laadunhallintajärjestelmistä? Oletko kenties juuri sinä nimettynä laatupäälliköksi tai ammattilaiseksi, tietämättä mitä laatu on?

Mitä vaatii olla Lean?

Tähän koontijaksoon on kerätty aikaisemmissa Leanpodin jaksoissa käytyjä ydinkeskusteluja, ja tätä kautta kerrataan koko Leanpodin kertoma viesti. Lopuksi pyöritään tämän kysymyksen ympärillä mitä se sitten vaatisi olla lean? Kertaa siis kaikkien aikaisempien jaksojen highlight kohdat, tai jos Leanpodi on sinulle uusi tuttavuus, voit myös aloittaa kuuntelun tästä.

Juurisyyt

Mistä voi tietää, mitä ei tiedä? Juurisyy on meille länsimaissa vaikeampi käsite kuin ennalta arvaisi. Tästä kertoo ehkä jopa se, että Japanissa sanaa juurisyy on käytetty 1800 luvun lopulta, kun meillä Suomessa se on otettu virallisena sanana käyttöön vasta 2010 -luvulla. Mistä me siis oikein puhumme, kun puhumme juurisyystä ja juurisyyanalyysistä? Jaksossa pureudutaan juurisyy käsitteeseen...

Kata

Mikä tai mitä on Kata? Onko se keino vai työkalu? Päämäärä tai filosofia? Miten se liittyy Leaniin? Jaksossa Antti osaa kertoa näkymättömästä ja näkyvästä Katasta. Keskustelussa käydään askel askeleelta läpi päämäärämalli, ja pohditaan miten sen avulla parannetaan liiketoimintaa. Lisäksi puhutaan jatkuvasta parantamisesta, muutoksesta ja ongelman ratkaisusta, ja vilahtaapa keskusteluissa myös jo tuttu Hoshin Kanri, eli...

Lean palvelutuotannossa

Voidaanko leania soveltaa palvelutuotannossa, vai onko se vain tehdasympäristöön soveltuva viitekehys? Mitä palvelualan yrityksen olisi hyvä huomata prosesseja suunnitellessaan, ja varautuessaan poikkeamiin? Mitkä ovat leanin keskeiset asiat, joita voidaan ensisijaisesti hyödyntää palvelutuotannossa? Jaksossa huomioidaan eri kokoisia palvelualan yrityksiä aina yhden henkilön yrityksistä suuriin valtakunnallisiin yrityksiin, sekä pohditaan miten arvo tulisi ensin itse ymmärtää, jonka jälkeen...

Lean ja Tehdasfysiikka

Tehdasfysiikan oppeja on sovellettu muun muassa Toyotalla jo ennen kuin puhuttiin Leanista. Jaksossa käydään läpi miten nämä kaksi asiaa liittyvät toisiinsa, ja mitä tehdasfysiikan opit voivat antaa oppivalle lean ammattilaiselle, sekä mitä ongelmia se voi ratkaista liiketoiminnan kehittämisessä. Jos olet kuunnellut Leanpodin jaksot alusta asti tähän saakka, niin uskoaksemme palaset alkavat pikkuhiljaa loksahtamaan paikalleen mitä...

5S

5S on tuttu termi lähes jokaisesta lean artikkelista ja oppikirjasta, mutta mitä ovat näkyvä ja näkymätön 5S? Entä minkä vuoksi Ohno käytti mallissaan vain 4S:ää? Ovatko 5S projektit kannattavia vai ei, ja jos ovat niin mihin ne tulisi kohdistaa? Tyypillisesti myös puhutaan, että 5S on työkalu joka täytyy löytyä jokaisen lean tietäjän työkalupakista, mutta jaksossa...

Imuohjaus

Tiedätkö jo kaiken imuohjauksesta? Onko termit Push ja Pull tuttuja? Voiko imuohjausta soveltaa joka paikassa ja mitä hyötyjä siitä saadaan? Onko imuohjauksen soveltaminen vaikeaa ja sen vuoksi se ei ole suositussa käytössä? Miksi imuohjausta tulisi hyödyntää ja olisiko paikoin järkevää toteuttaa Push tuotantoa? Jaksossa tuodaan esiin imuohjauksen saloja ja oivalluksia usealta eri näkökannalta.

Päivittäisjohtaminen

Mitä päivittäisjohtamisen käsite pitää rutiinien lisäksi sisällään? Missä asioissa ajaudutaan tyypillisesti harhaan ja mitkä asiat ymmärretään monesti väärin, kun aletaan toteuttamaan päivittäisjohtamista? Jaksossa pureudutaan aikaisemmista leanpodin jaksoista poiketen hieman syvemmälle tasolle aiheen käsittelyssä. Antti osaa kertoa mitä päivittäisjohtamisen rutiineihin tulee kuulua, sekä mitä päivittäisjohtamisella tavoitellaan.

Arvo

Olisiko hyvä aika toisinaan pysähtyä pohtimaan, että mitä tässä olemme tekemässä ja kenelle? Tiedämmekö mitä asiakkaamme haluavat? Olemmeko markkinatilanteeseen nähden tiedoiltamme, taidoiltamme ja tuotteiltamme ajantasalla? Mistä me oikeastaan puhumme, kun sanomme tuottavamme asiakkaalle arvoa? Arvo on määritelty lean talon katoksi, ja se voi olla yllättävän monimutkainenkin aihe.

Lean talon pohja

Toiminnan kehittäminen edellyttää perusasioiden olevan kunnossa. Lean talon pohjassa on kuvattuna vankat toiminnan perusasiat, joiden päällä kokonainen lean talo kykenee pysymään pystyssä. Vankan pohjan rakentamiseksi, tarvitset ajattelutyökaluihisi mukaan hieman filosofiaa, visuaalista johtamista, perus stabiilisuutta ja standardointia, sekä tietysti reilu ripaus tuotannon tasoittamista Heijunkaa. Nämä tarkemmin kerrottuna jaksossa.

Epästabiilisuus

Mistä voi syntyä epästabiilisuutta, ja miten sen syntymistä voi ehkäistä? Voinko saada hommat rullaamaan niin hyvin, ettei siinä ole merkkiäkään epästabiilisuudesta? Mitä tämä epästabiilisuus pitää käsitteenä sisällään? Mitä sitten pitää tehdä, jos on osunut köntsä tuulettimeen, tai palikat ovat muutoin aivan sekaisin? Tässä mainitakseen muutama kysymys, joihin jaksossa vastauksia. Klikkaa kuulolle.

Tieteellinen menetelmä

Tässä jaksossa perehdytään siihen, miten tieteellinen menetelmä toimii osana parannusmallia. Kurkkaamme hieman tieteellisen menetelmän historiaan, sekä pohdimme autoritäärisen johtamisen ja parannusmallin eroavaisuuksista. Käymme läpi myös miten mittaamista tulisi tehdä parannustoiminnassa ja mitä ylipätään pitäisi mitata. Jakson alkuun kerrataan parannuksen ehdot, jotka esiteltiin kattavammin Jaksossa 3 – Jatkuva parantaminen.

Virtaustehokkuus

Miten virtaustehokkuutta voidaan kasvattaa? Mitä lainalaisuuksia tämä virtaustehokkuus tottelee? Jos haluamme olla Lean, niin onko toiminnamme tason oltava äärimmilleen virtaustehokas? Tässä jaksossa pureskelemme tämän virtaustehokkuus käsitteen palasiksi, ja tutkimme mistä se koostuu. Lopuksi päädymme tulokseen, että virtaustehokkuuden kasvattamisen suhteen, on ensin tehtävä valinta. Haluammeko olla virtaustehokas?

Trendiliinaus

Oletko tietämättäsi trendiliinaaja? Tiedätkö mielestäsi jo mitä lean on? Leanpodin ensimmäisessä jaksossa tartumme aiheeseen trendiliinaus, sekä viemme keskustelua kohti oikeaa leania. Pian saamme aikaan kuitenkin melkoisen sopan ja ainakaan Leanpodin ensimmäisen jakson kuuntelu ei tee sinusta täysiveristä ammattiliinaajaa sen lupaamme. Ota penkki allesi ja klikkaa itsesi kuulolle. Täältä tulee nimittäin kottikärryllinen kerrallaan sitä oikeaa leania…