Jakso 1 – Trendiliinaus

Jakso 1 – Trendiliinaus

Leanpodin jakso 1 löytyy tästä linkistä

Jakson 1 kohdassa 7:52 Kerrataan Tohtori Demingin oppeja, joita hän vei aikoinaan myös Japanilaisille. Deming opetti muun muassa katsomaan prosesseja ja tuotantoa kokonaisuutena, eikä yksittäisinä osa-alueina. Deming muutti ajatuksen, että ei voida vain puskea mielestämme hyviä tuotteita markkinoille, vaan on tunnistettava ensin mikä on asiakkaan arvo. Tämän perusteella suunnitellaan tuote tai palvelu, joka täyttää asiakkaan tarpeen tuottaen asiakkaalle arvoa. Kaikki yksittäiset toiminnot kuten toimittajien valinnat, tuotantolinjat, testaus ja tarkastusmenetelmät, sekä osat ja tarvikkeet alistetaan tämän arvon täyttämisen alle.

Lähde: Deming, W. E. 1982: Out of the Crisis. Massachusetts Institute of Technology Central for Advanced Engineering Study. Cambridge. USA.

Linkki kirjaan: https://www.laatutieto.fi/product_details.php?p=57

Jakson 1 kohdassa 10:59 puhumme Antin kanssa siitä, miten hukan syntymisen syitä voidaan nähdä? Entä jos hukan poistaisi systeemistä aivan kokonaan, niin ajaisiko tällainen toimenpide systeemin epätasapainoon? Antti osaa kertoa, että hukan syitä on äärettömän vaikea nähdä, ja ei ole olemassa yksinkertaisia ohjeita mitä voisi käyttää missäkin tilanteessa. Systeemi on aina jotenkin epätasapainossa, mutta hukan määrä peittää sen epätasapainon alleen. Eli jos lähdetään poistamaan hukkaa, niin kuvaan viitaten lasketaan siis veden pintaa, jonka päällä laiva kelluu. Kun ollaan poistettu tarpeeksi hukkaa, niin huomataan ongelmat, mitkä aiheuttavat hukkaa systeemiin.

Lähde: Quality Knowhow Karjalainen Oy kurssimateriaali

Jakson 1 kohdasta 29:20 lähtien keskustellaan siitä, miten Leania pitäisi alkaa opiskella. Koska ei ole olemassa Lean-kouluja, eikä myöskään Lean- standardia, niin onko huolena että kaikille Leania opiskeleville syntyy erinlainen näkemys Leanista? Antti opastaa lukemaan ja opiskelemaan laveasti, sekä miettimään miten yksittäisestä kirjasta tai kurssista saatu tieto liittyy osakokonaisuutena koko kokonaisuuteen. Esimerkiksi Toyotan kehittämisessä Lean on vain yksi osakokonaisuus koko tarinaa. Muut osakokonaisuudet ovat kehitetty tukemaan Lean-periaatteiden mukaista tuotantoa.

Lähde: Amasaka. 2015: New JIT, New Management Technology Principle. CRC Press. USA

Linkki kirjaan: https://www.laatutieto.fi/product_details.php?p=1039

Jakson aikana sivuttiin hieman myös IATF 16949:2016 -standardia. Kyseinen standardi määrittää laadunhallintajärjestelmän vaatimukset autoteollisuudessa. Kyseessä on kaikkein levinnein ja eniten käytetty kansainvälinen laatujohtamisen standardi. Standardia käytetään harmonisoimaan erilaiset arvioinnit ja sertifioinnit globaalin autoalan hankintaverkostossa. Standardia käytetään laajalti myös autoalan ulkopuolella.
Lokakuussa 2016 julkaistu IATF 16949:2016 korvaa aikaisemman ISO/TS 16949 -standardin määritellen hyväksyttävän laadunhallintajärjestelmän vaatimukset autoteollisuudessa. Standardi täydentää ISO 9001:2015 -standardin vaatimuksia laadunhallintajärjestelmille ja on tarkoitettu käytettäväksi yhdessä ISO 9001 -standardin kanssa. IATF 16949 kuvaa yksityiskohtaisesti miten ja millä menetelmillä ISO 9001:2015 on sovellettava ja se lisää lukuisia täydentäviä vaatimuksia ISO 9001:2015 -standardin käyttöön ja soveltamiseen.

Linkki kirjaan: https://www.laatutieto.fi/product_details.php?p=1012

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.